Vi börjar med en översiktlig genomgång av magens anatomi, med mag-tarmkanalen och dess funktioner, genom att följa matens väg genom kroppen.
Mun, här känner vi smak och det också i munnen som maten börjar finfördelas genom att vi tuggar samt att ett ämne i saliven, amylas, börjar bryta ner kolhydraterna i maten.
Matstrupe, passage av maten ner till magen genom vågrörelser i matstrupens muskulatur.
Magsäck, här bearbetas maten som i en matberedare. Maten knådas och blandas med den starka magsaften som både tar kål på en del ovälkomna bakterier och samtidigt bryter ner maten i mindre beståndsdelar. I genomsnitt så ligger maten kvar i magsäcken i fyra timmar.
Levern har många olika funktioner såsom att bilda galla för att bryta ner fettet i maten. I levern lagras också vissa näringsämnen.
Gallblåsan lagar gallan som bildas i levern.
Bukspottkörtel tillverkar bukspott med enzymer som hjälper till att bryta ner maten. I bukspottkörteln bildas också hormoner som justerar blodsockernivåerna.
Tunntarmens första del kallas tolvfingertarmen och där blandas maten med ämnena från levern, gallblåsan och bukspottkörteln för att fortsätta nedbrytningen av maten från magsäcken. I tunntarmen börjar också upptaget av näringen från maten. Tunntarmens slemhinna suger upp de mindre beståndsdelarna som blir av kolhydrater, fett och protein men också vitaminer och mineraler. Tunntarmens totala längd är 3-5 meter.
Tjocktarmen tar vid efter tunntarmen och tarminnehållet förflyttas framåt av vågrörelser som skapas av tarmväggen muskulatur. Tjocktarmens främsta uppgift är att suga upp vätska från innehållet för att göra avföringen fastare, även vissa mineraler tass upp i tjocktarmen. Utöver detta tillverkas vitamin K av tarmens bakterier. Dessa bakterier är en del av kroppens immunförsvar. Gasbildning sker också i tjocktarmen av att bakteriernas nedbrytningsprocess.
Rektum är ändtarmen som fungerar som en reservoar där avföringen samlas innan tarmen behöver tömmas, den sista delen är ändtarmsöppningen eller anus som är sista delen av hela mag-tarmkanalen.