Vardagsmat – recept som underlättar i vardagen

Det finns massor av god mat, även för de med extra känsliga magar. Många upplever också att vardagslivet blir bättre om man följer några enkla råd. Måltider vid fasta tider samt lugn och ro runt matbordet är exempel på goda vanor.

Den mest välkända dieten som försöker systematisera vad som är trygg mat för de med extra känsliga magar eller de som fått diagnosen IBS, kallas “låg-FODMAP”. FODMAP är en förkortning av orden Fermenterbara, Oligo-, Di-, Mono-sackarider och Polyoler (sockeralkoholer). Att kolhydraterna är fermenterbara innebär att de är jäsningsbara, vilket kan göra dem särskilt svåra att bryta ner. De absorberas dåligt och drar till sig vatten i tarmen. När sockerarterna sedan når tjocktarmen bryts de ner av tarmbakterier genom en jäsningsprocess där gas frigörs. Detta kan resultera i uppblåsthet i buken tillsammans med symtom som smärta, diarré eller andra avföringsproblem. Att följa en låg-FODMAP-diet kan hjälpa dem som upplever dessa problem.

 Mer informasjon om denne dietten kan du finne hos Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer.

En diett hvor du unngår mange matvarer gjør det samtidig mer krevende å få i seg riktige næringsstoffer. Et godt råd er derfor å få hjelp av en klinisk ernæringsfysiolog eller andre som kan hjelpe deg til et variert og næringsrikt kosthold.